23 Aralık 2013 Pazartesi

Geleceğin Niş Sektörleri

Her yeni gün yeni bir internet projesi yayına alınıyor, ve binlercesi yayına hazırlanıyor. Dünyanın çivisi bile artık internet üzerinden satılacak yakında.

Peki , dünya genelinde yeni girişimlerin niş yoğunlukları ne alemde?

Yurtdışı pazarı da tıpkı Türkiye pazarı gibi, piramit metoduna uygun girişim nüfusuna sahip.
 Yukarıdaki görselde farklı anlam taşısa da, yapısal olarak benzer bir durum var. Çok küçük sayıda girişim hayallerin ötesine geçebiliyor, ama yine de profesyonel kurgu senaryo ve geliştirilebilir gelir modeline sahip hatıra sayılır girişim hedeflerine ulaşıyor.

Son 10 yılda internet sektörü inanılmaz bir ivme ile gelişti ve gelişme ivmesi gün geçtikçe artıyor. Bu doğrultuda , farklı nişlere yönelimler de sıkça görülmeye başlandı.

Son dönemde geleceğe dair pek çok kıvılcımların çakıldığı niş alanlar ve internet kullanıcılarından aldığı reaksiyonları göz önünde bulundurursak, önümüzdeki döneme air trend olacak niş alanları inceleyelim;

Mobil

Son  2 yıl boyunca mobil cihazların internet erişimlerini ve dünya genelinde akıllı mobil cihaz satışlarının artışını düşünürsek, Mobil alanların ve mobil uygulamaların diğer tüm nişlere açık ara fark attığını görebiliriz. Özellikle mobil uygulamalar ile lokasyon bazlı kullanıcı etkileşimleri sınır tanımayan bu nesil tarafından çok hızlı uyum sağlanıyor.

Time Management  (Zaman Yönetimi)

İnanılmaz bir bilgi yoğunluğun ve akışın için zaman en kıymetli değerlerin başında geliyor. Zamanın önemi daha da belirginleşecek.  Buna mukabil, Adnan Veysel Ertemer'in Webrazzi makalesini okumadan geçmeyiniz. Dikkat ekonomisi de zaman yönetimine sırtını dayamış durumda. Çalışma hayatlarında insanları;  zaman israfından koruyan, günlük rutinlerini hızlandırabilen, zaman kayıplarından kazanç elde edilmesini vaad eden her türlü girişimler kapanın elinde kalacaktır.

Yerelleşme - Localization

Dikkat ekonomisinden bahsetmişken, yerelleşme olayına değinmemek olmaz. İnternet kullanıcıları artık kendilerini ilgilendirmeyen, yaşadığı bölgeye ait olmayan herhangi bir içeriği , hizmeti veya ürüne ilgi duymuyor. Bu konu da da , sunulan içerik-hizmet ve/ya ürünün yerelleşmesini sağlayan projeler de büyük ilgi çekecekler.

Giyilebilir Teknolojiler

Google Glass, Smart Watch gibi ürünler insanların ufkuna yeni bir boyut kazandırdı. Artık cihazlar bize uyumlu olmalı ve erişimi için fazladan emek harcanmamalı. Bu sebeple, giyilebilir teknolojiler, uzun vadede insanlığın teknolojik alışkanlıklarını değiştirecek müthiş bir sektör olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder